Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-04-29@14:38:42 GMT

ایزوتوپ و آلوتروپ چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۵ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۰۶۹۳۵

ایزوتوپ و آلوتروپ چیست؟

به گزارش «تابناک»، هر هسته هم از پروتون و نوترون تشکیل شده است. تعداد پروتون‌های موجود در هسته تمامی اتم‌های یک عنصر یکسان است. تعداد نوترون‌های هسته می‌تواند بدون ایجاد تغیییر شیمیایی در عنصر متفاوت باشد.

به تعداد پروتون‌ها در اتم می‌گویند. مجموع تعداد پروتون‌ها و نوترون‌های هسته یک اتم (که به آن‌ها نوکلئون یا ذره سازنده هسته نیز گفته می‌شود) می‌گویند که از لحاظ عددی بسیار نزدیک به است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

الکترون‌ها خواص شیمیایی یک عنصر را تعیین می‌کنند. در صورتی که خواص فیزیکی هر عنصر به عدد جرمی آن بستگی دارد. (البته باید این نکته را متذکر شوم که اگر تعداد پروتون افزایش یا کاهش پیدا کند عنصر به عنصری دیگر تبدیل شده و خواص آن چه فیزیکی و چه شیمیایی به کلی عوض می‌شود و این چیزی است که کیمیاگران به دنبال آن بودند یعنی تبدیل فلزات دیگر به فلز طلا که اکنون در این زمان می‌توان با هزینه‌های زیاد این کار را کرد، اما باید بدانید که هزینه این کار از خود طلا بیشتر است.

اتم‌های یک عنصر را که عدد اتمی یکسان و عدد جرمی متفاوت دارند یعنی در تعداد نوترون‌ها اختلاف دارند ایزوتوپ‌های آن عنصر می‌نامند. برای مثال هیدروژن سه ایزوتوپ دارد:پروتیم ـ دوتریم و تریتیم و پروتیم فقط یک پروتون دارد. دوتریم یا آب سنگین دارای یک پروتون و یک نوترون است و تریتیم یک پروتون و دو نوترون دارد. تریتیم به طور طبیعی یافت نمی‌شود و آن را به صورت مصنوعی تهیه می‌کنند. نماد‌های این سه ایزوتوپ به ترتیب از اول به آخر ۱۱H                      D ۱، ۲                                               T ۳۱. هستند.

ایزوتوپ‌های یک عنصر خواص شیمیایی یکسانی دارند. اما خواص فیزیکی آن‌ها متفاوت است. تقریبا تمام عناصر موجود در طبیعت مخلوطی از چند ایزوتوپند. مانند اکسیژت و ید که هر دو دو ایزوتوپ دارند. اورانیوم نیز دارای ایزوتوپ‌هایی به نام اورانیوم ۲۳۵ و اورانیوم ۲۳۸ است. برخی از عناصر دارای ایزوتوپ‌هایی هستند که از خود اشعه‌های نامرئی رادیو اکتیو ساطع می‌کنند. این ایزوتوپ‌ها پس از تشعشات رادیو اکتیوی به ایزوتوپ‌های دیگر تبدیل می‌شوند. دانشمندان با استفاده از وسیله‌ای به نام طیف نگار جرمی یا طیف سنج جرمی می‌توانند ایزوتوپ‌های یک عنصر را از هم جدا کنند. وسیله دیگری هم به نام شتابگر ذرات وجود دارد که باعث پرتوزایی ایزوتوپ‌ها می‌شود.

ایزوتوپ‌های پرتوزا بسیار مفید هستند. ایزوتوپ‌هایی مانند کبالت ۶۰ و رادیوم در توقف رشد سلول‌های سرطانی موثر هستند. دانشمندان طی فرآیندی موسوم به تعیین عمر با پرتوزایی به وسیله ایزوتوپ‌های پرتوزا عمر گیاهان و جانوران مرده را تعیین می‌کنند. از ایزوتوپ‌های ید هم برای درمان بیماری گواتر استفاده می‌شود. از ایزوتوپ‌های مصنوعی در بررسی واکنش‌های شیمیایی نیز استفاده می‌شود. به شاخه‌ای از پزشکی که با استفاده از ایزوتوپ‌های پرتوزا به تشخیص و درمان بیماری‌ها می‌پردازند پزشکی هسته‌ای می‌گویند.


آلوتروپ چیست؟


به شکل‌های مختلف یک عنصر در طبیعت آلوتروپ می‌گویند. این نام اولین بار توسط برزلیوس به کار گرفته شد.

آلوتروپ‌های مختلف یک عنصر از دو جهت می‌توانند با یکدیگر متفاوت باشند:


۱-پیوند‌های شیمیایی: مثلآ اکسیژن و ازن و یا گرافیت و الماس


در الماس، هر اتم کربن در یک شبکه چهاروجهی به چهار اتم کربن دیگر متصل است. در گرافیت، هر اتم در یک شبکه شش‌وجهی صفحه‌ای، به سه اتم دیگر پیوند دارند.


۲-ساختار کریستالی: مثلآ آهن آلفا و آهن گاما


دگرشکلی به ساختار پیوند شیمیایی بین اتم‌های یک عنصر مرتبط بوده و نباید با حالت‌های فیزیکی مواد اشتباه گرفته شود. مثلاً بخار آب، آب و یخ دگرشکل بشمار نمی‌آیند، زیرا در اثر تغییر پیوند‌های فیزیکی بین مولکول‌های آب ایجاد می‌شوند، نه به سبب تغییر در پیوند‌های شیمیایی درون مولکول آب.

آلوتروپ‌ها صورت‌های مختلف یک عنصر هستند. مثلا الماس و گرافیت آلوتروپ‌های کربن هستند گرچه به ظاهر کاملا متفاوت از هم می‌باشند. تنها فرق آن‌ها در نوع قرار گیری اتم‌ها کنار هم می‌باشد. در الماس هر اتم کربن به چهار اتم دیگر در شبکه متصل شده و این شبکه به صورت یک بلور بسیار سخت و شفاف است. ولی در گرافیت هر اتم به جهارتای دیگر متصل است. ساختار کلی این ماده به صورت ورقه‌هایی از شبکه‌های اتمی می‌باشد که بوسیله‌ی قوای ضعیف واندوالس به هم متصل شده اند. همچنین در سال ۱۹۹۰ "ریچارد باکمینستر فولر" مهندس آمریکایی٬ توانست آلوتروپی دیگر از کربن کشف کند که از ۶۰ اتم کربن تشکیل شده و مانند یک توپ فوتبال است. این آلوتروپ به "باکی بال" یا "C ۶۰" معروف است. فقط تفاوت مولکولی است که این کربن‌ها را تا این حد متفاوت کرده است.

منبع: راه دانش

 

منبع: تابناک

کلیدواژه: فیلم خورشید روح الله زم محمد علی نجفی توافق اسرائیل و بحرین حامد بهداد ایزوتوپ فیلم خورشید روح الله زم محمد علی نجفی توافق اسرائیل و بحرین حامد بهداد یک عنصر ایزوتوپ ها اتم کربن اتم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۰۶۹۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رفع نگرانی کشاورزان با مصرف کود یارانه ای

به گزارش جام جم آنلاین از گرگان وی تصریح کرد:تحولات ارزی ‌و‌افرایش قیمت مواد اولیه کود شیمیایی در آغاز سال جاری این استان را با چالش های اساسی و کشاورزان را دچار تنش افزایش قیمت و  بستن بودن سامانه پایش مواد کودی برای صدور حواله کرده بود.
 وی تصریح کرد: پتروشیمی ها نیز در فروردین ماه سال جاری، تحویل سهمیه‌کود‌اوره را به این استان متوقف کرده بودند و فقط سهمیه‌کود اوره اسفند ماه سال۱۴۰۲ تحویل دادند.
  ضیائی همچنین درباره سهمیه انواع کود کشاورزی یارانه ای در سال۱۴۰۳ گفت: فعلا برای این شرکت سهمیه سال جاری همانند سهمیه سال گذشته به میزان۱۸۲ هزار و۷۵۴تن شامل: کود های ازته، فسفاته و پتاسه تعریف و مشخص شده است. ‌که تاکنون ۱۲ درصد ازسهمیه ابلاغی به میزان۲۱هزار و ۹۲۴ تن تامین شده است که این رقم در سال گذشته۲۰ هزار و۸۳۸ تن، بوده است. 
  وی خاطر نشان کرد: با این وجود برای تامین کود سرک اوره نیز باکمبود مواجه نبودیم و درحال حاضر نیز بیش از دوازده هزارو۵۶۸ تن انواع کود پایه پر مصرف شامل یک هزار و ۲۲۵ تن ازته، چهار هزار و۳۹۴ تن پتاسه‌و شش هزارو۹۴۹ تن برای کشت بهاره ذخیره سازی شده است‌و روانه۳۵۰ الی۴۰۰ تن کود از مبادی و پتروشیمی های و کارخانجات تولید داخل به انبار های استان حمل و تخلیه می گردد و جای هیچ گونه دغدغه و‌نگرانی برای کشاورزان وجود ندارد.
ضیایی بصورت ‌مصداقی بیان کرد: در حال حاضر یک کیسه ۵۰ کیلویی کود اوره با قیمت ۱۹۵ هزار تومان، یک کیسه ۵۰ کیلویی کودسوپر فسفات تریپل با قیمت ۷۱۵ هزار تومان و یک کیسه ۵۰ کیلویی کود سولفات پتاسیم نیز با قیمت ۸۱۲ هزار تومان به کشاورزان تحویل می شود.
وی افزود: این سهمیه کودهای شیمیایی با قیمت های اشاره شده به صورت قیمت های یارانه ای به کشاورزان تحویل می شود.
وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر قیمت آزاد یک کیسه کود اوره در بورس بیش از ۸۰۰ هزار تومان و کودهای شیمیایی فسفاته و پتاسه نیز تا حدود دو میلیون تومان است که دولت مابه التفاوت این نرخ ها می پردازد.

دیگر خبرها

  • تجهیزات و لوازم آزمایشگاهی
  • محققان هشدار دادند؛ افزایش خطر میگرن با مصرف داروهای سوزش معده
  • داروهای سوزش معده خطر میگرن را افزایش می دهند
  • فال شمع روزانه برای متولیدن ماه‌های مختلف امروز یک‌شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • پرونده کاظم صدیقی باید بررسی قضایی شود | تا شایعات هست نباید اصرار بر حضور در نماز جمعه داشت
  • توزیع ۱۱ هزار تن انواع کود بین کشاورزان
  • درجه نفوذ قیر چیست و قیر درجه نفود چه کاربردی دارد؟
  • آیا استفاده از تابه‌های نچسب را باید کنار گذاشت؟
  • رفع نگرانی کشاورزان با مصرف کود یارانه ای
  • فال شمع روزانه برای متولیدن ماه‌های مختلف امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳